Tanpamu Ku Sepi

Saturday, March 11, 2006

Suppost today bukannya hari Sabtu bekerja bagi warga2 Samsung Corning since the company dah amalkan alternate Saturday off since last year. Tapi den 'merajinkan diri' masuk opis since org rumah gi kenduri while den gunakan masa ini utk settlekan few kerja tanpa gangguan (kalau hari kerja ada saja yg dtg menggangu atas urusan kerja). Selepas branch kat Mc-D, hantar my wife & daughter to her friend house so that my wife akan pergi ke majlis kenduri kawan mereka bersama dgn sebuah kereta.

Pagi tadi ada lawatan Ketua Polis Negara ke kompleks Samsung. We call it Komplek Samsung since Samusung kat Senawang ni terdiri dari 3 buah Samsung - Samsung Corning a.k.a SCM (where I worked) - mengeluarkan kaca utk monitor (TV & PC), Samsung Display a.k.a SDMA
(membuat monitor PC) & Samsung Digital Interface a.k.a SDIM (menghasilkan picture tube dari kaca2 yg kilang I hasilkan). Another kilang Samsung berada di Port Klang - Samsung Digital Electronic a.k.a SEMA (menghasilkan microwave oven). Setiap Samsung dibawah pengurusan yg berbeza, polisi yg berbeza serta MD yg berbeza. Seorang President Samsung Complex dilantik utk menguruskan perihal2 urusan koperat kilang2 Samsung didalam kompleks ini.
Lawatan Ketua Polis Negara nie kalau tak silap sebagai membalas lawatan President Samsung Complex serta MD2 berjumpa dgn Ketua2 beberapa agensi negara such as KPN, ketua pengarah agkatan tentera diraja, TPM dan beberapa menteri kabinet bulan lepas. Rasanya perjumpaan tersebut bukan kerana apa2 isu apatah lagi isu kenaikkan harga minyak (he..he..he...) just a plain sosial visit jerk. Dengarnya Samsung CEO pun turun dari Korea utk joint perjumpaan tersebut.

My dept mmg tak terlibat secara langsung utk menyambut kedatang VIP kali ini…. Bukan tak biasa dgn lawatan VIP. PM (Dr. M) dulu, DYMM Yg Dipertuan Agong, President Korea Selatan, Duta KS ke M'sia, Menteri Besar N9, sibuk bebenor yg dtg melawat we all….den pun heran kenapa. Dari cerita kenkawan, yg paling gempak semasa Dr. M nak melawat dulu...masa tuh den belum kerja kat Samsung lagi. Seminggu sebelum lawatan Dr. M dulu macam2 agensi yg dtg kilang buat pemeriksaan - Polis N9, Polis Bukit Aman & Bodygoard Dr. M sendiri.....hebat betul....

Den masuk opis pun lepas lawatan berakhir. All the MDs & Samsung Complex President membawa KPN utk lunch seterusnya bermain GOLF kat Damansara. Dengar cerita 2 bas rombongan Cik Kiah dtg bersama2 KPN tersebut. Berlaku kekecohan jugak sbb the coordinator utk sambut visitor (one of my collogue under Admin dept) dah ler tak dtg (mmg sbb cuti alternate Saturday)...lepas tuh tak handover kerja betul2. My opismate yg dtg utk menguruskan lawatan melaporkan my Korean boss mmg HANGIN sbb arrangement tak well prepared & that guy pulak tak dtg. Mamat tu pulak dah tahu nak involve dgn personal matter dihari2 cuti tak pulak proposer handover kat opismate yg lain. Sibuk dgn konvoi ke Lumut (sempena cuti sekolah or what ever) plus ada jemputan kahwin one of the employee kat P.Pangkor besok. Biarpun lain2 dept yet kami still under satu group (HR Group)....I don't mind helping kalau betul2 minta & instructed. Tapi tadke apa2 instruction thus den take my own sweet time ler nak masuk opis kul brapa pun. Tapi hari Isnin SENDIRI MAU INGAT ler....ada yg PANAS BUNTUT kena BLASAH dgn BOSS atau nama lembutnya kami gelarkan MAKAN NASI BRYANI.

4 Comments:

  • At 2:23 PM, Blogger EdRyNA said…

    Patutlah arini (Isnin) I masuk blog U rasa panas je...keluar gak asap sikit2. Ni mesti bersangkut paut dgn panas buntut U arini...kekekekek

     
  • At 2:49 PM, Blogger NBK466 said…

    Takpa edryna....sbb yg panas *tut* tuh bukan saya since diluar bidang kuasa saya.... Fuhh lega sih...

     
  • At 9:43 AM, Blogger Rina said…

    he..he...Nasi Briyani erk. Ada tak yang macam kan Restoran Insaf kat Jalan TAR tu....ahaks....Insaf.....insaf

     
  • At 10:18 AM, Blogger NBK466 said…

    K.Rina....kurang lebih sama laa..cuma yg nie tak kisah ler lauk kambing ker, ikan ker, tetur ikan ker....semuanya FREE...nak REFILL pun buleh...ha..ha..ha...

     

Post a Comment

<< Home